> Activitati sportive inalte din tabara integro - Curs autonom | Tabere scolare si excursii scolare pline de invatatura

Curs autonom la inaltime

Cursul autonom, ofera o senzatie deosebit de placuta participantilor la excursii si tabere scolare dornici de adrenalina, datorita inaltimii si complexitatii parcurgerii. Alaturi de tiroliana si swing este un element pe care majoritatea participantilor la excursii si tabere scolare doresc sa-l parcurga. Distanta elementelor interconectate din cadrul cursului autonom este de aproximativ 250 de metri, iar inaltimea medie este de aproximativ 15 m deasupra satului de vacanta integro.

In urma unei instruiri efectuate fiecarei echipe in parte, asigurarea pe curs se realizeaza in mod individual si este responsabilitatea fiecarui participant  la excursii si tabere scolare. Un instructor va supravegheaza totusi in permanenta buna desfasurare a activitatii si va actiona acolo unde este nevoie pentru a fluidiza bunul mers al activitatii. Echipamentul fiecarui participant la tabere si excursii scolare este format dintr-un ham, 2 cordeline si un scripete necesar la tiroliana.

Participantii la aceasta activitate trebuie sa parcurga mai multe elemente interconectate avand diferite dificultati: scara speologica, butoaiele suspendate, tiroliana, butuci suspendati, scanduri miscatoare, etc., iar la final toate acestea culmineaza printr-o mica tiroliana care traverseaza paraul salard si se intinde din punct de vedere a lungimii pana in zona focului de tabara.

Scopul acestui curs autonom este acela de a parcurge elementele intr-un timp cat mai scurt pentru a se putea face o comparatie competitionala intre participantii la excursii si tabere scolare.

In lume, primele curse cu obstacole au fost construite in jurul anului 1980, de atunci si pana astazi evoluand in mod constant modul de constructive si materialele folosite. In Statele Unite, la momentul de fata exista circa 7500 de curse cu obstacole si se construiesc 200-300 de curse noi in fiecare an.

Istoria jocului de paintball

 • 1970 - James Hale de la Daisy Manufacturing, a inventat si brevetat ceea ce a devenit apoi prima pusca de paintball. Aceasta pusca originala cu vopsea a fost fabricata si folosita la marcarea copacilor si a vitelor, iar ulterior a fost vanduta pentru utilizarea in jocul de paintball, sub numele Nelson. A fost de asemenea folosita pentru marcarea zonelor periculoase si a celor care urmau a fi distruse.
 • 1981, Iunie 27  - Primul joc de paintball s-a desfasurat cu 12 jucatori care concurau unii impotriva celorlalti, folosind pistoale Nel-spot 007. Initial aceste pistoale au fost folosite de serviciul forestier, pentru marcarea copacilor care urmau a fi taiati. Printre jucatori s-au numarat: un angajat al bursei de pe Wall Street, Hayes Noel, Robert Gurnsey, autorul documentarului “Pumping Iron”, Charles Gaines si alti noua participanti. Jocul consta in capturarea steagului. Invingatorul, Ritchie White, a capturat toate steagurile, fara sa traga nici o impuscatura, cata iscusinta!
 • 1982, April  - Primul teren in aer liber a fost infiintat in Rochester, N. Y., de catre Caleb Strong, unul dintre actualii proprietari ai PMI Northeast.
 • 1982 - Charles Gaines inregistreaza pe piata jocul de paintball sub numele de Jocul National de Supravietuire (National Survival Game). PMI (Pursuit Marketing Inc.) a fost compania care sa comercializeze si sa distribuie produsele necesare pentru paintball. Articolele despre primul joc, scrise de actualii jucatori, au fost publicate in “Sports Illustrated”, precum si in alte publicatii nationale.
 • 1983 - Primul Campionat National de NSG a costat 14.000 $. S-au deschis primele terenuri de paintball in aer liber in Toronto, Canada.
 • 1984 - Jocul de paintball ajunge in Australia, sub numele de Jocurile Puscasilor.
 • 1984, Noiembrie - Caleb Strong deschide primul teren acoperit de paintball, la Buffalo N.Y.
 • 1985 - S-a deschis primul teren acoperit de joc din Anglia.
 • 1988 - A fost fondata Asociatia Internationala a Jucatorilor de Paintball (IPPA€“ International Paintball Players Association) ca o asociatie non – profit dedicata invatarii, dezvoltarii si sigurantei sportului numit paintball.
 • 1991 - Jocul de paintball ajunge in Franta, Danemarca si alte tari din Europa.
 • 1992-1993 - A fost infiintata Liga Nationala Profesionista de Paintball (NPPL- National Professional Paintball League), iar seriile Pro – Am ale NPPL au participat la competitii sportive in Reno, New York, Boston, precum si in alte orase din SUA.
 • 1993 - Canalul de sport ESPN a filmat si transmis cupa organizata de Revista competitiilor si evaluarilor jocului de paintball (PCRI – Paintball Competitions and Ratings Magazine) a NPPL, “DC Cup”, in suburbia Washington D.C., Bowie, Maryland. Era prima data cand ESPN transmitea un joc de paintball.
 • 1994 - Warpig (www.warpig.com) a construit pentru prima data un site Internet pentru paintball.
 • 1996 - ESPN si Paintball Sports au transmis Campionatele Mondiale ESPN de Paintball desfasurate in Orlando, Florida.
 • 1996 - Se inaugureaza terenuri de joc, magazine, se organizeaza competitii in Canada, Statele Unite, Australia, Anglia, Scotia, Danemarca, Franta, Olanda, Germania, Austria, Irlanda, Belgia, Grecia, Italia, Norvegia, Suedia, Africa, Rusia, Noua Zeelanda, Brazilia, Venezuela, Israel, Coreea, Thailanda si Filipine.
 • 1998 - Focus International a organizat cea mai mare competitie de paintball pe teren acoperit, la centrul Skydome, din Toronto, Canada. PCRI, Airgun Designs si Worr Game Products au organizat prima si cea mai mare conferinta de certificare tehnica de pana atunci, cu scopul de a pregati magazinele de paintball si proprietarii de terenuri in tehnologia armelor cu vopsea.